Zákaznický vztahový management (CRM) a public relations (PR) jsou dvě základní složky každé úspěšné firmy. CRM se zaměřuje na správu vztahů s klienty, zatímco PR se soustředí na vytváření pozitivního obrazu firmy. Ale jak mohou tyto dvě oblasti spolupracovat, aby vylepšily komunikaci ve vaší firmě? V tomto článku se podíváme na deset klíčových výhod, které přináší kombinace PR a CRM.

1. Efektivnější správa kontaktů

CRM softwarové nástroje umožňují efektivnější správu kontaktů tím, že umožňují ukládat veškeré informace o kontaktu na jedno místo. To zahrnuje data jako narozeniny, sociální média, soubory, dokumenty, smlouvy, historii schůzek, platby a faktury, e-mailovou korespondenci, úkoly k dalšímu sledování a mnoho dalšího. Většina CRM systémů umožňuje přizpůsobit vaše pole, což usnadňuje organizaci informací a jejich vyhledávání.

2. Sledování metrik

CRM software pro malé firmy, jako je Keap, poskytuje bohaté informace v oblasti analýz. Díky těmto analýzám mohou PR profesionálové snadno sledovat úspěšnost svých PR kampaní a strategií. Můžou také sledovat, jak se mění vnímání jejich značky v průběhu času.

3. Zjednodušení procesu náboru

Automatizovaný CRM systém může zjednodušit proces náboru tím, že umožňuje HR týmu filtrovat nejlepší kandidáty, sledovat odpovědi a hodnotit kvalitu náboru. Navíc mohou kandidáti být hodnoceni během procesu náboru na základě jejich předchozích zkušeností, výkonu, dovedností a pohovorů.

4. Zlepšení správy mzd

CRM automatizační řešení dokáže bezproblémově spolupracovat s účetními systémy, čímž zrychlí řadu zdlouhavých úkonů. Mnoho CRM systémů je postaveno na základní funkčnosti aplikací jako je QuickBooks, což umožňuje HR profesionálům sledovat bonusy, provize, slevy, nemocenské, dovolené a mnoho dalšího a předávat tyto informace do účetní platformy.

5. Řízení zaměstnanců

HR oddělení může využít CRM pro řízení úkolů, jako je informování zaměstnanců o důležitých aktualizacích, organizace dokumentů a shromažďování zpětné vazby. Automatické přenosy dat mezi různými aplikacemi také mohou ušetřit hodiny produktivní práce.

6. Sběr konstruktivní zpětné vazby od zaměstnanců

CRM software může být snadno využit pro sběr a organizaci zpětné vazby od zaměstnanců z různých zdrojů, jako jsou průzkumy, sociální média, externí webové stránky a hodnocení. Tyto informace mohou pomoci v dalším vývoji a zlepšení.

7. Zaměstnanecká pohoda

Je levnější udržet si současné zaměstnance než hledat nové. Firmy s vysokou mírou fluktuace zaměstnanců nakonec zbytečně plýtvají zdroji. Jedním ze způsobů, jak zajistit loajalitu zaměstnanců, je zaměřit se na jejich pohodu v práci i mimo ni.

8. Sledování výkonnosti zaměstnanců a vytváření datových náhledů

CRM umožňuje uživatelům vytvářet detailní zprávy a analýzy, které pokrývají všechny aspekty výkonu zaměstnanců. Hlavním účelem sledování aktivity zaměstnanců je replikovat efektivní postupy po celé společnosti.

9. Zjednodušení řízení talentů

Chcete-li mít pro svou firmu nejlepší tým, musíte stanovit jasné a dobře definované standardy. Zde je velmi důležité zefektivnit programy pro vyhledávání talentů a jít k automatizaci náboru.

10. Vytváření lepších komunikačních kanálů

Další hlavní úkol jakéhokoli HR profesionála má co do činění s komunikací. Se vzrůstem a vylepšeními v technologii roste také počet komunikačních kanálů.

Závěr

Osobní CRM umožňuje firmám lépe posílit své zaměstnance. Tím se myslí všichni na pracovišti, a ještě důležitější, první linie organizace, kterou tvoří HR profesionálové. S CRM na místě jsou nyní všechny procesy související s lidskými zdroji také více zefektivněny. Vězte, že HR profesionálové hrají klíčovou roli při zajišťování úspěchu společnosti, pro kterou pracují. Nyní, když mohou automatizovat svou práci a být efektivnější, tím spíše pracují jako aktivum pro zlepšení organizace.